Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kaszą i pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser z kakaowej kaszy manny z pomarańczami i kremem ajerkoniakowym.

Deser z kaszą i pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kaszą i pomarańczami

 

  • 2 małe pomarańcze
  • 2 szklanki mleka do kaszy
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • 1/2 opakowania kremu o smaku ajerkoniaku
  • 200 ml zimnego mleka do kremu
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser z kaszą i pomarańczami
Pomarańcze obrać, wyfiletować (obrać z białych błonek) i pokroić na mniejsze kawałki. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do kaszy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Kaszę ostudzić (ma być ciepła, ale nie gorąca) i rozłożyć do trzech szklanek. Na kaszy rozłożyć kawałki pomarańczy. Do 200 ml zimnego mleka wsypać krem w proszku i ubić na sztywno. Krem rozłożyć na pomarańczach, oprószyć czekoladą z młynka. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser z kaszą i pomarańczami
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Deser z kaszą i pomarańczami
Kasza manna wymieszana z kakao przestudzona i rozłożona do szklanek.
Deser z kaszą i pomarańczami
Kawałki pomarańczy rozłożone w szklankach na kaszy.
Deser z kaszą i pomarańczami
Krem o smaku ajerkoniaku ubity na sztywno z mlekiem.