dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Deser z mascarpone i borówkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Letnie lekkie ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone, jagodami i malinami

Deser z mascarpone i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z mascarpone i borówkami

 

  • 50 dag borówek
  • 20 dag malin
  • 20 dag herbatników maślanych
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30% - kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z mascarpone i borówkami
Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do miseczki, dodać masło, wstawić do mikrofalówki i rozpuścić – u mnie 80% mocy /1min. (można oczywiście rozpuścić w rondelku na palniku). Ciastka zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Foremkę – u mnie owalna ok.40x20 cm - wyłożyć folią spożywczą i rozprowadzić dość cienką warstwę (5-7 mm) masy ciasteczkowej. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować owoce (przebrać, ew. oczyścić) i masę śmietankowo-serową. Serek mascarpone wymieszać z cukrem, śmietanę ubić i delikatnie razem wymieszać. Masę serową rozprowadzić na spodzie z ciastek. Na wierzchu rozłożyć owoce. Deser można zjeść od razu, ale lepiej potrzymać godzinę w lodówce, gdyż łatwiej wtedy go wyjąć i pokroić.
Deser z mascarpone i borówkami
Etapy przygotowania spodu z ciastek, czekolady i masła
Deser z mascarpone i borówkami
Masę z ciastek i czekolady wykladam do foremki wyłaożonej folią, aby później łatwiej wyjąć gotowy deser
Deser z mascarpone i borówkami
Z serka mascarpone i ubitej śmietany wykonuję drugą warstwę ciasta
Deser z mascarpone i borówkami
Na wierzchu układam sezonowe owoce, np. jagody i maliny