marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser z mrożonych malin z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zamiast pączków lub faworek można zrobić deser owocowo-czekoladowy mrożony niekoniecznie z lodami. Dobra do tego będzie bita śmietana.

Deser z mrożonych malin z czekoladą

Składniki:

Deser z mrożonych malin z czekoladą

 

  • 1 duży słoik konfitur malinowych,
  • 1 kieliszek likieru wiśniowego lub malinowego,
  • cukier puder,
  • 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 1/4 l. mleka,
  • 4 foremki silikonowe.

Sposób przygotowania:

Deser z mrożonych malin z czekoladą
Maliny wyjąć ze słoika oraz zmiksować z likierem oraz cukrem pudrem w mikserze z komorą. Czekoladę połamać i rozpuścić w małej ilości mleka w garnuszku, ciągle mieszając, by masa nie przywarła do sna.Zestawić na bok naczynie I wystudzić masę. Przestudzoną masę czekoladową wlać na spód foremek silikonowych I wyłożyć na to zmiksowany mus malinowy. Schować foremki do zamrażalnika na 2-3 godz. Po upływie czasu wyjąć je i wybić delikatnie deser na talerz łopatką kuchenną. Serwować z klekasami bitej śmietany ze spraya.

Tagi:

czekolada