Sposób przygotowania:
Kulki jaglane w malinach
Obieramy maliny z szypułek, zasypujemy cukrem i odstawiamy. W przypadku mrożonych od razu zasypujemy je cukrem. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodajemy masło i zmielone migdały- mieszamy by masło się rozpuściło. Studzimy kaszę po czym z letniej lepimy niewielkie kuleczki. Gdy maliny puszcza sok dodajemy wodę i zagotowujemy. 1 łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wlewamy sos w pucharki, wkładamy w sos kuleczki jaglane. Górę dekorujemy pokrojonym imbirem kandyzowanym i posypujemy szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.
kołczu
jaNina
Robercie... a od czego są mrożonki? Do sosu malinowego idealne!!!