Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny deser z owocami smażonymi w maślanym sosie, z bitą śmietaną, lodami i bezami, udekorowany wstążkami z miętowej czekolady.

Deser z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z owocami

 

  • 2 duże nektarynki
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 bez
  • ok. 1/2 l dowolnych lodów
  • czekolada miętowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser z owocami
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Nektarynki przekroić na pół, usunąć pestki. Ananasa i nektarynki pokroić kostkę. W garnku rozpuścić brązowy cukier z masłem. Jak zacznie się pienić, dodać owoce. Smażyć ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. Owoce w sosie przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Do 6 wysokich szklanek rozłożyć połowę owoców z sosem. Na to rozłożyć połowę śmietany. Następnie resztę owoców i resztę śmietany. Bezy grubo pokruszyć, rozłożyć na śmietanie. Na bezach rozłożyć dowolne lody (użyłam lodów o smaku krówkowym). Wierzch każdej porcji udekorować wstążkami miętowej czekolady.
Deser z owocami
Pokrojone owoce wrzucone do gotującego się sosu maślanego.
Deser z owocami
Ubita śmietana kremówka wymieszana z cukrem pudrem.
Deser z owocami
Przestudzone owoce w maślanym sosie rozłożone do wysokich szklanek.
Deser z owocami
Małe białe bezy przełożone do miseczki i mocno pokruszone.