Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kaszy i galaretki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty deser z kaszy manny i galaretki agrestowej z dodatkiem owoców.

Deser z kaszy i galaretki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kaszy i galaretki

 

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1/2 litra mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • owoce - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser z kaszy i galaretki
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie ostudzić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Kaszę gotować ok. 3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać masło, dokładnie wymieszać. Kaszę ostudzić. Do 4 szklanek rozłożyć połowę kaszy, na to rozłożyć połowę tężejącej galaretki. Następnie rozłożyć resztę kaszy i resztę tężejącej galaretki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu każdej porcji rozłożyć dowolne owoce (u mnie plasterki bananów).
Deser z kaszy i galaretki
Galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzona.
Deser z kaszy i galaretki
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Deser z kaszy i galaretki
Masło dodane do ugotowanej gorącej kaszy.
Deser z kaszy i galaretki
Połowa ostudzonej kaszy rozłożona do szklanek.