WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 593]

Deser z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo letni deserek podawany w szklankach. Warstwa serniczka, musu truskawkowego i galaretki. Można też dodać bitą śmietanę na wierzch.

Deser z truskawkami i galaretką

Składniki:

Deser z truskawkami i galaretką

 

  • 2 duże serki homogenizowane
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 szkl cukru
  • 5 galaretek truskawkowych

Sposób przygotowania:

Deser z truskawkami i galaretką

Serki

Deser z truskawkami i galaretką
Pierwszą warstwę serniczka odstawiamy do zastygnięcia.

Serki homogenizowane przekładamy do miski. Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i po wystudzeniu mieszamy. Przelewamy porcjami do szklanek i odstawiamy do lodówki do zastyhnięcia.

Truskawki

Deser z truskawkami i galaretką
Truskawki blendujemy na jednolitą masę.

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Blendujemy na jednolitą masę i wlewamy wystudzone dwie lub trzy galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach wody.

Galaretka

Deser z truskawkami i galaretką
Najpierw wylewamy mus truskawkowy, na koniec galaretkę.

Mus truskawkowy wlewamy na masę sernikową. Gdy zastygnie, rozpuszczamy pozostałą galaretkę i delikatnie uzupełniamy deser w szklaneczkach. Podajemy schłodzony po dokładnym zastygnięciu.