Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Truskawkowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Letni deser z truskawek z dodatkiem pokruszonych biszkopcików jest lekki i smaczny. Idealny na upalne dni.

Truskawkowy deser Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Truskawkowy deser

 

  • 4 łyżki musli z suszonymi owocami
  • 2 szkl truskawek
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1/4 melona
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • miód
  • cukier
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowy deser
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Połowę włożyć do garnka, zagotować, wsypać galaretkę, dosłodzić do smaku, dokładnie wymieszać, przestudzić.

Jogurt grecki zmiksować z pokrojonym melonem, doprawić do smaku miodem i cukrem waniliowym.

Na dno pucharków wsypać musli z suszonymi owocami, wyłożyć tężejący mus. Następnie włożyć jogurt, pokruszone biszkopty i pokrojone pozostałe truskawki.

Schłodzić, ozdobić według własnego uznania, podawać. 
Truskawkowy deser
Połowę truskawek zagotować i wymieszać z galaretką
Truskawkowy deser
Pozostałe truskawki posiekać w plasterki
Truskawkowy deser
Na dno pucharków wsypać musli i włożyć tężejący mus
Truskawkowy deser
Jogurt zmiksować z pokrojonym melonem i wyłożyć na mus w pucharkach
Truskawkowy deser
Następnie wsypać pokruszone biszkopty i posiekane truskawki, schłodzić