Sposób przygotowania:
Kandyzowany rabarbar do ciast i deserów
Umyte i osuszone łodygi rabarbaru pokrój wraz ze skórką pod ukosem na mniejsze kawałki, tak rozdrobniony rabarbar przełóż do miski i zasyp go cukrem oraz glukozą (która zapobiega krystalizacji cukru w powstałym syropie rabarbarowym), na koniec dodaj wodę różaną.
Całość odstaw na 24h do lodówki, po tym czasie zlej powstały syrop i gotuj go przez 10min, gorącym zalej rabarbar i odstaw na 24h.
Czynność tę powtarzaj do momentu aż syrop zgęstnieje a rabarbar stanie się szklisty, gotowy rabarbar przełóż do słoiczków, zalej syropem i pasteryzuj 20min.
Całość odstaw na 24h do lodówki, po tym czasie zlej powstały syrop i gotuj go przez 10min, gorącym zalej rabarbar i odstaw na 24h.
Czynność tę powtarzaj do momentu aż syrop zgęstnieje a rabarbar stanie się szklisty, gotowy rabarbar przełóż do słoiczków, zalej syropem i pasteryzuj 20min.
SylaUla