Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kandyzowany rabarbar do ciast i deserów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kandyzowane łodygi rabarbaru idealnie sprawdzą się jako dodatek lub dekoracja do różnego rodzaju ciast i deserów.

Kandyzowany rabarbar do ciast i deserów

Składniki:

Kandyzowany rabarbar do ciast i deserów

 

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 200 g cukru
  • łyżka wody różanej
  • łyżeczka glukozy w proszku

Sposób przygotowania:

Kandyzowany rabarbar do ciast i deserów
Umyte i osuszone łodygi rabarbaru pokrój wraz ze skórką pod ukosem na mniejsze kawałki, tak rozdrobniony rabarbar przełóż do miski i zasyp go cukrem oraz glukozą (która zapobiega krystalizacji cukru w powstałym syropie rabarbarowym), na koniec dodaj wodę różaną.

Całość odstaw na 24h do lodówki, po tym czasie zlej powstały syrop i gotuj go przez 10min, gorącym zalej rabarbar i odstaw na 24h.

Czynność tę powtarzaj do momentu aż syrop zgęstnieje a rabarbar stanie się szklisty, gotowy rabarbar przełóż do słoiczków, zalej syropem i pasteryzuj 20min.