czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Deser herbaciany z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny deser z truskawkami i herbacianą masą śmietanową z dodatkiem czekolady. Pychota! nie tylko na upały.

Deser  herbaciany z truskawkami

Składniki:

Deser herbaciany z truskawkami

 

  • 500g truskawek (mogą być mrożone),
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • 4 łyżki herbaty liściastej poziomkowej,
  • 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • czekoladowe serduszka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Deser herbaciany z truskawkami
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między czasie przygotować masę herbacianą.

Śmietankę wymieszać z cukrem i herbatą, podgrzać, lecz nie gotować! Odstawić na około 15 minut. Następnie przecedzić przez sito do garnka. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do przecedzonej masy. Często mieszając, podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Udekorować czekoladowymi serduszkami.