Sposób przygotowania:
Deser herbaciany z truskawkami
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między czasie przygotować masę herbacianą.
Śmietankę wymieszać z cukrem i herbatą, podgrzać, lecz nie gotować! Odstawić na około 15 minut. Następnie przecedzić przez sito do garnka. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do przecedzonej masy. Często mieszając, podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Udekorować czekoladowymi serduszkami.
Śmietankę wymieszać z cukrem i herbatą, podgrzać, lecz nie gotować! Odstawić na około 15 minut. Następnie przecedzić przez sito do garnka. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do przecedzonej masy. Często mieszając, podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Udekorować czekoladowymi serduszkami.
marietta