Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Deserek bananowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobre no i szybko się robi jeżeli ktoś lubi słodkie to trzeba dać trochę cukru pudru :)

Deserek bananowo-czekoladowy

Składniki:

Deserek bananowo-czekoladowy

 

  • 60 ml wrzątek,
  • 2 łyżeczki żelatyna Prymat,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 100 g śmietana 18%,
  • 250 g serek waniliowy,
  • 100 ml mleko 3,5%,
  • 3-4 sztuki banany,
  • 1-2 garści rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Deserek bananowo-czekoladowy
Wrzątek i żelatynę dzielimy na pół na masę białą i czarna :)
Czyli 30ml i 1 łyżeczka .

MASA CIEMNA:
Do kubeczka czy miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny, następnie dodajemy śmietanę i kakao , wszystko dokładnie mieszamy.

Ustawiamy naczynie w którym chcemy zrobić deserek pod skosem np: opierając o banana. I wlewamy masę tak żeby była pod skosem.

Tak przyrządzoną masę wkładamy do lodówki aż ostygnie i się skrzepnie , w tym czasie zabieramy się za 2 masę :)

MASA JASNA:
Do kubeczka lub miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę następnie dodajemy serek,mleko i rodzynki. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.


Jeżeli już poprzednia masa zastygła wyjmujemy ją , będzie widać jak ładnie zastygło pod skosem :)
Kroimy banany w talarki tu już dowolna ilość , zależy także od pucharka.
I układamy na dno pucharka oraz na ciemną masę.
Następnie zalewamy białą masą Wstawiamy do lodówki aż stężeje i na koniec dekorujemy bananami i posypką czekoladową lub startą czekoladą.

PRZEPRASZAM ZA ZŁEJ JAKOŚCI ZDJĘCIE .

Smacznego!!