Sposób przygotowania:
Desery mocno kawowe
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej.
Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy.
Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu.
Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch.
Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.
Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy.
Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu.
Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch.
Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.
marietta
SylaUla