czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kawowa panna cotta z soem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny, orzeźwiający deser, idealny na nadchodzące upały. Nie jest mocno słodki, z pewnością polubią go kawosze;)

Kawowa panna cotta z soem czekoladowym

Składniki:

Kawowa panna cotta z soem czekoladowym

 

  • Składniki:
  • 600ml śmietany 18%,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

 

  • Sos czekoladowy:
  • 55g mlecznej czekolady,
  • 150ml śmietanki 12%.

Sposób przygotowania:

Kawowa panna cotta z soem czekoladowym
1. Śmietanę podgrzać wraz z cukrem i nasionami z wanilii, lecz nie gotować! Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać żelatynę i odstawić na 5 minut. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać odrobinę śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki. Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki. 2. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerzyki. Polać sosem czekoladowym, zrobić kleksy ze śmietanki.