zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Herbatnikowe tiramisu z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny i łatwy do zrobienia deser z kremem i mielonymi orzechami, czekoladą i nutą migdałową! Po schłodzeniu idealnie się kroi, polecam.

Herbatnikowe tiramisu z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Herbatnikowe tiramisu z orzechami

 

  • 3 paczki twardych herbatników (po 10 sztuk)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g serka Twój smak (lub gęstego serka homogenizowanego)
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego (lub likier amaretto)
  • 120 g cukru pudru
  • 7 sztuk zmielonych biszkoptów
  • 50 g orzechów laskowych ze skórką lub bez (zmielonych)
  • szczypta soli (konieczna) lub użyjcie solonych orzeszków
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub płatki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

Herbatnikowe tiramisu z orzechami
Zalewamy wrzątkiem kakao i kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy masło z cukrem pudrem na puszysto, dodajemy stopniowo serek i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy, zmielone orzechy i biszkopty i delikatnie mieszamy łyżką. Układamy warstwę herbatników w naczyniu (użyłam szklanego, jeśli macie inne lepiej wyłożyć folią spożywczą), nasączamy je miksturą kakaowo-kawową (można też zanurzać herbatniki i je układać). Na herbatniki nakładamy warstwę kremu. Na to znów nasączone herbatniki i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady lub płatkami (najlepiej przed podaniem, ja zrobiłam to wcześniej i czekolada była mocno schłodzona). Chłodzimy ciasto w lodówce. Kroimy ostrym nożem.
Herbatnikowe tiramisu z orzechami
Układamy na dnie naczynia herbatniki i nasączamy miksem kakaowo-kawowym
Herbatnikowe tiramisu z orzechami
Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo serek
Herbatnikowe tiramisu z orzechami
Do masy dodajemy zmielone orzechy i biszkopty
Herbatnikowe tiramisu z orzechami
Nasączone herbatniki przekładamy kremem warstwami