SUPERPRZEPIS

Desery truskawkowo-jogurtowe

         
ocena: 4/5 głosów: 14
Desery truskawkowo-jogurtowe

Bardzo smaczny i lekki deser na bazie jogurtu, truskawek i galaretki. Dość szybko się go przyrządza, wygląda rewelacyjnie.

Składniki:

Desery truskawkowo-jogurtowe

 

  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • 1 galaretka agrestowa

 

 

Sposób przygotowania:

Desery truskawkowo-jogurtowe

przygotowanie truskawek

Desery truskawkowo-jogurtowe
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy galaretką .

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Połowę truskawek kroimy na mniejsze części i układamy na dnie pucharków, zalewamy połową ostudzonej galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

przygotowanie masy jogurtowej

Desery truskawkowo-jogurtowe
Masę jogurtową wylewamy na truskawki z galaretką .

Pozostałą część galaretki truskawkowej łączymy z połową jogurtu, wylewamy na galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

przygotowanie masy jogurtowej

Desery truskawkowo-jogurtowe
Przygotowujemy kolejną masę jogurtową i wylewamy do pucharków.

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Połowę galaretki łączymy z pozostałym jogurtem i wylewamy na stężałą masę jogurtową.Wstawiamy do lodówki do stężenia.

dekoracja

Desery truskawkowo-jogurtowe
W pucharkach układamy truskawki i zalewamy galaretką .

Pozostałe truskawki układamy na masie jogurtowej i zalewamy pozostałą tężejącą galaretką agrestową .Wstawiamy do lodówki do stężenia.