SUPERPRZEPIS

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Lekki deser truskawkowo-jogurtowy

Lekki wiosenny deser bez zbędnych dodatków, mocno truskawkowa masa i dobry ciasteczkowy spód – szybko i smacznie :)

Składniki:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy

Spód:

  • 120 g herbatników pełnoziarnistych
  • 40 g masła

Masa:

Sposób przygotowania:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy

ETAP 1:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
pokruszone herbatniki zmieszać z rozpuszczonym masłem

Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Do miski wrzucić masło, rozpuścić w mikrofali, dodać zmiksowane ciasta i wymieszać.

ETAP 2:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
ciastka z masłem wrzucić do tortownicy i wyrównać

Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść na spód i boki. Wstawić do lodówki.

ETAP 3:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
zmiksowane truskawki zmieszać z żelatyną i jogurtem.

Truskawki zmiksować blenderem. 1/4 musu wlać do garnuszka, dodać cukier, zagotować, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać pozostałe truskawki, wystudzić. Dodać jogurt grecki i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
masę owocową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód

Wylać masę na schłodzony miasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.