milczek89

milczek89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Domowa chałka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje chłopaki uwielbiają ją, konsumują od razu po upieczeniu.

Domowa chałka z kruszonką

Składniki:

Domowa chałka z kruszonką

 

  • 40 gram drożdży
  • 550 gram maki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 2łyzki masła
  • 5 łyżek wody
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru

 

  • Ponadto na kruszonkę
  • 1łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyzki mąki

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałka z kruszonką
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym ( nie gorącym) mlekiem. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z trzema łyżkami cukru, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i sól. Zagnieść ciasto, odstawić je ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. Po czym zagnieść ciasto podzielić je na trzy równe części. Uformować podłużne wałki równej długości i grubości. Zapleść z nich warkocz Końce podwinąć pod spód. Chałkę piec na wysmarowanej olejem blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z wierzchu żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut w 180C.

Tagi:

mak