Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Śniadaniowa bułka maślana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Puszysta maślana bułka, lekko słodka z chrupiącą kruszonką. Idealna na śniadanie, z dżemem lub samym masłem i szklanką mleka.

Śniadaniowa bułka maślana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śniadaniowa bułka maślana

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowa bułka maślana
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztopione masło, roztrzepane jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.

Kruszonka:

Składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić.

Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze.
Śniadaniowa bułka maślana
dobrze wyrobione ciasto wyłozyć na stolnicę, uformować podłużny wałek i przełożyć do formy