Sposób przygotowania:
Śniadaniowa bułka maślana
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztopione masło, roztrzepane jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Kruszonka:
Składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić.
Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze.
Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Kruszonka:
Składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić.
Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze.
biedroneczki
Czekoladka 2
ciasteczka
lukrowanepierniczki