Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Domowa chałwa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zrobienie domowej chałwy nie jest trudne, warto spróbować.

Domowa chałwa

Składniki:

Domowa chałwa

 

  • 200g sezamu
  • cukier waniliowy (mała paczka)
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Domowa chałwa
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sezam, pamiętajmy o tym aby go nie przypalić, chałwa będzie wtedy gorzka. Po uprażeniu przesypujemy do blendera/młynka do kawy, dosypujemy cukier waniliowy i miksujemy do momentu aż będzie masa jak proszek i lepiła się. dodajemy miód i ponownie miksujemy. Przekładamy do foremek ugniatając i wkładamy do stężenia do lodówki na około 2h *Uważam iż miodu dodałam troszkę za mało, chałwa w smaku bardzo przypomina tą sklepową, jednak konsystencja jest sypka. Zrobię z większą ilością miodu i dam znać;) Z drugiej strony jeśli wolicie gęsta/twardą chałwę to nie zmieniamy nic.