patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Domowa chałwa sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zdrowa, chałwa sezamowa. To idealny słodycz dla każdego. Bez chemi i konserwantów a przy tym banalnie prosta do zrobienia.

Domowa chałwa sezamowa

Składniki:

Domowa chałwa sezamowa

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałwa sezamowa
Sezam prażymy na suchej patelni na małym ogniu. Sezam musi lekko zciemnieć ale trzeba uważać by się nie spalił. Następnie zdejmujemy z patelni, przesypujemy do miseczki do przestygnięcia.

Następnie przesypujemy do malalsera lub blendujemy na plastyczna masę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dokładnie.

Całą masę przekładamy np do foremek silikonowych i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego