CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Wytrawna chałwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię chałwę, ale zazwyczaj jest bardzo słodka. Moja jest w wersji lekko wytrawnej, gorąco ją polecam.

Wytrawna chałwa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawna chałwa

 

Sposób przygotowania:

Wytrawna chałwa
Na suchej patelni przez ok. 10 minut prażymy sezam. Nie zapominamy o stały mieszaniu. Uprażony przestudzony sezam mielimy w młynku do kawy.

Solone pistacje oddzielamy od łupinek. Jeśli miód jest skartelizowany to trzeba go lekko podgrzać , przestudzić i połączyć z sezamem i częścią pistacji.

Całość przekładamy do pojemnika wyłożonego folią i lekko przyklepujemy. Wierzch posypujemy pozostałymi pistacjami i pestkami słonecznika.

Zawijamy folię i wkładamy do lodówki.
Wytrawna chałwa
Chałwę robi się łatwo i doskonale smakuje