Sposób przygotowania:
Wytrawna chałwa
Na suchej patelni przez ok. 10 minut prażymy sezam. Nie zapominamy o stały mieszaniu. Uprażony przestudzony sezam mielimy w młynku do kawy.
Solone pistacje oddzielamy od łupinek. Jeśli miód jest skartelizowany to trzeba go lekko podgrzać , przestudzić i połączyć z sezamem i częścią pistacji.
Całość przekładamy do pojemnika wyłożonego folią i lekko przyklepujemy. Wierzch posypujemy pozostałymi pistacjami i pestkami słonecznika.
Zawijamy folię i wkładamy do lodówki.
Solone pistacje oddzielamy od łupinek. Jeśli miód jest skartelizowany to trzeba go lekko podgrzać , przestudzić i połączyć z sezamem i częścią pistacji.
Całość przekładamy do pojemnika wyłożonego folią i lekko przyklepujemy. Wierzch posypujemy pozostałymi pistacjami i pestkami słonecznika.
Zawijamy folię i wkładamy do lodówki.