Sposób przygotowania:
Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkamiPrzygotowanie nektarynek:
Nektarynki razem ze skórką pokroić w kosteczkę.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo, ciągle miksując dodawać partiami serek mascarpone, gdy się skończy miksować przez minutę. Laski wanilii przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka, dodać do kremu, wymieszać.
Przygotowanie czekolady:
4 kostki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do rondelka, wlać mleko i roztopić cały czas mieszając na bardzo wolnym ogniu.
Przygotowanie pierwszej warstwy deseru:
Na dnie dwóch pucharków ułożyć 1/3 z pokrojonych nektarynek, wlać po pół łyżki likieru.
Kończenie deseru:
Wyłożyć połowę kremu, wlać czekoladę, ułożyć pozostałe owoce, wlać po 2,5 łyżki adwokatu. Wyłożyć pozostały krem i wygładzić. Posypać wcześniej startą czekoladą. Deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut.
Smacznego!
ewaeu