Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, delikatny i aksamitny waniliowy krem mascarpone z gorzką czekoladą i nutą likieru adwokat, do tego soczyste, słodkie nektarynki. Słodka pokusa.

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami

Składniki:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami

 

  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 miękkie i dojrzałe nektaryny
  • 6 łyżek likieru adwokat

Sposób przygotowania:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami

Przygotowanie nektarynek:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami
Pokrojone w kostkę nektarynki razem ze skórką

Nektarynki razem ze skórką pokroić w kosteczkę.

Przygotowanie kremu:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami
Śmietana 30% w trakcie ubijania na sztywno

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo, ciągle miksując dodawać partiami serek mascarpone, gdy się skończy miksować przez minutę. Laski wanilii przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka, dodać do kremu, wymieszać.

Przygotowanie czekolady:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami
Gorzka czekolada w trakcie roztapiania z mlekiem

4 kostki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do rondelka, wlać mleko i roztopić cały czas mieszając na bardzo wolnym ogniu.

Przygotowanie pierwszej warstwy deseru:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami
Nektarynki i adwokat na dnie dwóch pucharków

Na dnie dwóch pucharków ułożyć 1/3 z pokrojonych nektarynek, wlać po pół łyżki likieru.

Kończenie deseru:

Waniliowo-czekoladowe "marzenie" z nektarynkami
Czekolada wylana na nektarynki i krem mascarpone

Wyłożyć połowę kremu, wlać czekoladę, ułożyć pozostałe owoce, wlać po 2,5 łyżki adwokatu. Wyłożyć pozostały krem i wygładzić. Posypać wcześniej startą czekoladą. Deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut.

Smacznego!


Tagi:

okazje desery