reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowa chałwa sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa chałwa ma nieco inną strukturę, ale smak prawie taki sam jak ta prawdziwa, choć może to tylko mnie sie wydaje?

Domowa chałwa sezamowa

Składniki:

Domowa chałwa sezamowa

 

 

  • 7 łyżek miodu ( u mnie z mniszka)

Sposób przygotowania:

Domowa chałwa sezamowa

sezam

Domowa chałwa sezamowa
podczas prazenia najlepiej cały czas mieszać, zeby sie nie przypalił

Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć.

Nie możemy zapomnieć o częstym lub nawet ciągłym mieszaniu- przypalony jest do wyrzucenia.

miksowanie

Domowa chałwa sezamowa
najlepszy jest robot kuchenny z nożami do siekania mięsa

Miksujemy tak długo, aż nabierze strukturę piasku.

Dodajemy miód i miksujemy jeszcze przez chwilę- z masy zacznie oddzielać się olej.

formowanie

Domowa chałwa sezamowa
mogą to być mniejsze batoniki lub jeden większy kawałek- wszystko zależy od formy

Przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki aż dobrze się schłodzi.


Tagi:

deser sezam