kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kawowe lody semifreddo z amarettini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser we włoskim stylu, aromatyczne, kawowe lody z dodatkiem migdałowych ciasteczek amarettini , letni ideał

Kawowe lody semifreddo z amarettini

Składniki:

Kawowe lody semifreddo z amarettini

 

  • 6 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka ciasteczek amarettini

Sposób przygotowania:

Kawowe lody semifreddo z amarettini

ETAP 1:

Przygotuj kąpiel parową. Do dużej miski wlej żółtka, dodaj połowę cukru pudru. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj. Żółtka mają potroić objętość, masa musi być lśniąca i gęsta. Gotową masę wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru pudru, pod koniec ubijania dodaj kawę rozpuszczalną. Do ubitej śmietanki dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka i jeszcze raz całość delikatnie przemieszaj. Masę przelej do pojemnika o pojemności litra ( najlepiej z pokrywką).
Lody zamrażaj przez co najmniej 4-5 godzin a najlepiej przez całą noc. Lody są plastyczne, łatwo się nabierają, nie wymagają wcześniejszego wyjmowania z zamrażarki.


Tagi:

desery lody