Sposób przygotowania:
Kawowe lody semifreddo z amarettiniETAP 1:
Przygotuj kąpiel parową. Do dużej miski wlej żółtka, dodaj połowę cukru pudru. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj. Żółtka mają potroić objętość, masa musi być lśniąca i gęsta. Gotową masę wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru pudru, pod koniec ubijania dodaj kawę rozpuszczalną. Do ubitej śmietanki dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka i jeszcze raz całość delikatnie przemieszaj. Masę przelej do pojemnika o pojemności litra ( najlepiej z pokrywką).
Lody zamrażaj przez co najmniej 4-5 godzin a najlepiej przez całą noc. Lody są plastyczne, łatwo się nabierają, nie wymagają wcześniejszego wyjmowania z zamrażarki.
SylaUla
lukrowanepierniczki