Sposób przygotowania:
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Pomarańcze bardzo starannie umyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Obrać je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalać zimną wodą i moczyć 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włożyć do rondelka i zalać zimną wodą i gotować 10 min. Wodę odlać, skórki ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Z cukru i wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórki i gotować 10 min. na małym ogniu, stale mieszając. Odstawić z ognia i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotować skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, przełożyć je do słoiczków. Jeśli nie, to zagotować je jeszcze raz i gotować 5-10 min.
Można ją przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, jeśli chcemy dłużej, musimy słoiki pasteryzować 15 min.
Z cukru i wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórki i gotować 10 min. na małym ogniu, stale mieszając. Odstawić z ognia i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotować skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, przełożyć je do słoiczków. Jeśli nie, to zagotować je jeszcze raz i gotować 5-10 min.
Można ją przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, jeśli chcemy dłużej, musimy słoiki pasteryzować 15 min.