Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z pomarańczy
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę cienko obrać i usunąć gorzką podskórkę. Pomarańczę pokroić w bardzo małe cząstki usuwając pestki. Paski skórki pokroić w bardzo cienkie paseczki. Kawałki pomarańczy wraz z paseczkami skórki zagotować ze szklanką wody. Dosypać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej, aby wytrąciła się pektyna. Następnego dnia zagotować konfiturę i zostawić na wolnym ogniu przez 20 minut. Poczekać, aż konfitura wystygnie i ponownie zagotować tym razem przez 15 minut. Ostudzić i zagotować przez 10 minut. Na tym etapie konfitura powinna mieć już prawie odpowiednią konsystencję. Ostudzić ją i zagotować ostatni raz po czym przełożyć do wyparzonego gorącą wodą małego słoiczka. (Jeśli po ostatnim ostudzeniu jest jeszcze zbyt płynna, to dodać jeden etap studzenia-gotowania). Konfitura świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem z masłem, jest także doskonała do biszkoptowych naleśników.