MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Domowa konfitura z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa konfitura z pomarańczy jest wykwintnym dodatkiem do kanapek na świeżym pieczywie.

Domowa konfitura z pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa konfitura z pomarańczy

 

  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szkalnka wody źródlanej

Sposób przygotowania:

Domowa konfitura z pomarańczy
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę cienko obrać i usunąć gorzką podskórkę. Pomarańczę pokroić w bardzo małe cząstki usuwając pestki. Paski skórki pokroić w bardzo cienkie paseczki. Kawałki pomarańczy wraz z paseczkami skórki zagotować ze szklanką wody. Dosypać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej, aby wytrąciła się pektyna. Następnego dnia zagotować konfiturę i zostawić na wolnym ogniu przez 20 minut. Poczekać, aż konfitura wystygnie i ponownie zagotować tym razem przez 15 minut. Ostudzić i zagotować przez 10 minut. Na tym etapie konfitura powinna mieć już prawie odpowiednią konsystencję. Ostudzić ją i zagotować ostatni raz po czym przełożyć do wyparzonego gorącą wodą małego słoiczka. (Jeśli po ostatnim ostudzeniu jest jeszcze zbyt płynna, to dodać jeden etap studzenia-gotowania). Konfitura świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem z masłem, jest także doskonała do biszkoptowych naleśników.
Domowa konfitura z pomarańczy
Sparzoną pomarańczę obieramy ze skórki i usuwamy gorzką podskórkę
Domowa konfitura z pomarańczy
Pomarańczę kroimy w niewielkie cząstki, a skórkę w drobne paseczki
Domowa konfitura z pomarańczy
Pomarańczę ze skórkami gotujemy w szkalnce wody
Domowa konfitura z pomarańczy
Po zagotowaniu dodajemy mieszamy z cukrem trzcinowym i odstawiamy na noc