alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Domowa pasta tahini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pastę tahini możemy dodać do różnych past. Chyba najbardziej popularną jest hummus. Ja tą pastę jadam nawet na kanapki :) polecam :)

Domowa pasta tahini

Składniki:

Domowa pasta tahini

 

  • 1 szkl łuskanego sezamu
  • 1 łyżeczka neutralnego oleju
  • opcjonalnie szczypta soli

Sposób przygotowania:

Domowa pasta tahini
Sezam prażymy kilka minut na suchej patelni uważając aby się nie przypalił bo będzie gorzki i niesmaczny. Gdy będziemy czuć już piękny zapach sezamu, odkładamy go na chwilę aby przestygnął. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dolewamy olej i blendujemy na gładką masę. Blendując robimy co jakiś czas przerwę aby blender się nie przegrzał. Pastę możemy doprawić solą morską, ale niekoniecznie. Smacznego :)