Sposób przygotowania:
Domowa tortilla (placki pszenne)
Najpierw wymieszać mąkę z solą (oraz opcjonalnie z ziołami) i dodać olej. Całość powoli wyrabiać - stopniowo wlewając gorącą wodę. Wodę zagotować i odczekać z 3 minuty. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Następnie ciasto przykryć i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na 6 lub 8 jednakowych części. Każdą część cienko rozwałkować (na okrąg o średnicy 2 cm większy od średnicy patelni, bo tortille skurczą się w trakcie smażenia). Placki smażyć na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony. Należy uważać, aby się nie przypaliły i można je przewracać kilka razy.
Tortilla powinna być lekko zarumieniona. Jeśli będzie przesmażona - to stanie się krucha i ciężka do zrolowania się.
Następnie ciasto przykryć i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na 6 lub 8 jednakowych części. Każdą część cienko rozwałkować (na okrąg o średnicy 2 cm większy od średnicy patelni, bo tortille skurczą się w trakcie smażenia). Placki smażyć na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony. Należy uważać, aby się nie przypaliły i można je przewracać kilka razy.
Tortilla powinna być lekko zarumieniona. Jeśli będzie przesmażona - to stanie się krucha i ciężka do zrolowania się.
gusia1000