Sposób przygotowania:
Domowe placki tortilla
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej. W mące zrobić wgłębienie i wlewając wodę mieszać Drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie wyłożyć wszystko na blat i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka i schować do lodówki na około godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pociąć na 8 części. Uformować z ciasta kulki, ułożyć na tacy lub desce i przykryć ściereczką, zostawić na kilkanaście minut. Potem każdą kulkę bardzo cienko wałkować na w miarę okrągłe placki. Każdy placek kłaść na bardzo gorącą patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i smażyć około 35 sekund do pojawienia się pęcherzyków na cieście i ciemnych plamek. Odwrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne sekundy tak samo jak pierwszą stronę. Usmażone placki układać w garnku i od razu przykrywać garnek pokrywką ( można zawijać w wilgotną ściereczkę ). Na usmażone placki nakładać nadzienie i zawijać w rożki lub rulony. Placki można przechowywać kilka dni w lodówce ale trzeba je szczelnie zawinąć aby nie wysychały. Potem można podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.