Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Placki tortilli - na mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Placki tortilli domowego przygotowania są proste i smaczne .Polecam skusić się raz w przygotowaniu ... a na zawsze tortilla domowa zagości w Waszej kuchni

Placki tortilli - na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki tortilli - na mleku

 

  • 250 ml mleka 3/2%
  • 25 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki maki pszennej

Sposób przygotowania:

Placki tortilli - na mleku
Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją (nie gotujemy). Mąkę, sól, proszek doi pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części, wałkujemy je na cienkie placki w kształcie koła (wy[kroiłam dużym talerzem). Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.
Placki tortilli - na mleku
do mleka dodaję margarynę i ją rozpuszczam podgrzewając
Placki tortilli - na mleku
do miski przesypujemy suche skłądnik i wlewamy mleko z margaryną
Placki tortilli - na mleku
ciasto które sobie polezakowało dzielimy na 6 części
Placki tortilli - na mleku
wałkujemy na cieniutki placek i wykrawamy koła