Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Placki tortilli - pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne placki tortilli - domowe kebab :)

Placki tortilli - pszenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki tortilli - pszenne

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • masło 5 łyżek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Placki tortilli - pszenne
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy masło (możemy zastąpić je margaryną), wlewamy wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na placki tortilli, Placki pieczemy na rozgrzanej patelni po około 30 sekund z każdej strony - mają lekko urosnąć i przewracamy.
Placki tortilli - pszenne
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy
Placki tortilli - pszenne
Do suchych skłądników dodajemy masło i wodę i zarabiamy
Placki tortilli - pszenne
Uzyskujemy jednolkite ciasto przypominające pierogowe
Placki tortilli - pszenne
Placki tortilli wałkujemy i pieczemy na scuhej patelni