Sposób przygotowania:
Domowe ciasto na łazanki
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat. Usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko, olej, sól i kurkumę. Składniki siekamy aż do połączenia. Jeśli mąka nie chce się całkowicie wchłonąć, można dodać ok 5 łyżek przegotowanej, ciepłej wody. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż utworzymy gładką kulę. Trzeba użyć więcej siły, ale im ciasto twardsze, tym lepsze łazanki. Wałkujemy podsypując mąką i przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroimy w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy, kropimy oliwą i mieszamy. Łazanki podajemy z mięsem, kapustą lub grzybami.