rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowe ciasto na łazanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto na łazanki robi się prosto i szybko. Są o wiele smaczniejsze, niż te gotowe, kupione w sklepie. Warto poświęcić chwilkę czasu i cieszyć się swoim wyrobem.

Domowe ciasto na łazanki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe ciasto na łazanki

 

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto na łazanki
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat. Usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko, olej, sól i kurkumę. Składniki siekamy aż do połączenia. Jeśli mąka nie chce się całkowicie wchłonąć, można dodać ok 5 łyżek przegotowanej, ciepłej wody. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż utworzymy gładką kulę. Trzeba użyć więcej siły, ale im ciasto twardsze, tym lepsze łazanki. Wałkujemy podsypując mąką i przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroimy w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy, kropimy oliwą i mieszamy. Łazanki podajemy z mięsem, kapustą lub grzybami.
Domowe ciasto na łazanki
Przygotowane ciasto na łazanki wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki lub prostokąciki

Tagi:

jajko jajka