bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe hod-dogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Domowe hod-dogi z orkiszowymi bułkami są bardzo smaczne i sycące, możemy przyrządzić je na śniadanie lub kolację.

Domowe hod-dogi

Składniki:

Domowe hod-dogi

 

  • Ciasto na bułki:
  • 200 gram mąki orkiszowej jasnej
  • 50 gram mąki orkiszowej razowej
  • 150 ml. letniej wody
  • 10 gram świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 4 parówki
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Cebulka prażona
  • Ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

Domowe hod-dogi
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.

Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką.