Sposób przygotowania:
Razowe bułeczki ze słonecznikiemETAP 1:
Ziemniaki dobrze utłuc i zmiksować z 400 ml mleka do powstałej masy dodać drożdże rozpuszczone w pozostałym mleku, cukier i 4 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
ETAP 2:
Obie mąki wymieszać i dodać do masy ziemniaczanej, dolać olej i dosypać sól oraz czarnuszkę, ciasto wyrobić najlepiej przy pomocy robota i wyrabiać kilka minut, następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na pół i uformować wałek z ciasta, następnie lekko go spłaszczyć na szerokość około 10 cm i ostrym nożem pociąć na porcje około 5 cm szerokości i ułożyć je na blaszce do pieczenia ( ja wykładam j\ą papierem do pieczenia).
ETAP 4:
Jajko wybić i dodać do niego mleko, następnie wymieszać i posmarować bułeczki, posypać ziarnem słonecznika.
Bułeczki po wyrośnięciu piec w temp. 200 st około 25 minut.