dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :)

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

Składniki:

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

 

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

ETAP 1:

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane
Żółciutkie maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto.

Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)