zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Ten chleb jest typowo śniadaniowy. Upiekłam go w kolejnej akcji na FB . A przepis pochodzi z bloga Every Cake You Bake.

Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy

Składniki:

Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy

 

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 200 ml maślanki
  • 1 małe jabłko
  • 1/3 szk rodzynek

Sposób przygotowania:

Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

Rodzynki zalej wrzącą wodą i gdy napęcznieją odcedź na sicie. Jabłko pokrój w kostkę.

Wymieszaj suche składniki i mieszając dolewaj maślankę. Wyrób ciasto ( będzie lepiące ) i dodaj potem jabłka i rodzynki. Wrób je w ciasto, uformuj okrągły bochenek i ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką.

Bochenek oprósz mąką i natnij ostrym nożem na krzyż.

Piecz 40-45 minut i wystudź chleb na kratce.  

Tagi:

pieczywo chleb