Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Domowe krakersy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka ale wyraźna w smaku przekąska

Domowe krakersy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe krakersy

 

  • 2 szkl mąki
  • 120 gr masła
  • 100 gram sera
  • 1/2 łyżeczki papryka ostrej
  • 2 łyżki papryka słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Prymat

Sposób przygotowania:

Domowe krakersy
Z masła, mąki, soli, sody oraz wody ugniatamy ciasto. Dodajemy do niego paprykę ostrą, 1 łyżkę słodkiej, bazylię i oregano. Ugniatamy. Następnie dodajemy starty drobno ser i ugniatamy tak by rozszedł się po całym cieście. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy możliwie cienko. Posypujemy pozostałą częścią papryki. Wycinamy prostokąty i układamy na blaszce. Pieczemy w temp 180 stopni od 10 do 20 minut w zależności jak lubimy by były chrupiące. Ja podałam z sambal oelek.
Domowe krakersy
W misce mieszamy składniki na ciasto- mąkę wodę masło sól i sodę
Domowe krakersy
Ugniatamy ciasto na sprężystą jednolitą masę
Domowe krakersy
Dodajemy przyprawy oraz ser i ugniatamy
Domowe krakersy
Wycinamy prostokąty które następnie układamy na blaszce

Tagi:

sery ser