Sposób przygotowania:
Ciasto spód do pizzy
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, jajkiem i masłem. W kubku podgrzać mleko (ale nie do wrzątku). Pół szklanki wlać do miski z maką, a w reszcie rozpuścić świeże drożdże z łyżeczką cukru.
Mleko z drożdzami wlać do miski z mąką i wyrobic ciasto. Możemy w tym momencie dodać również przyprawy np. majeranek. Ciasto powinno odchodzic od dłoni. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30-35 min.
Nastepnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Na górę nakładamy różne składniki (szynkę, ser, oliwki, cebulę, pomidory itp).
Pieczemy w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut.
Mleko z drożdzami wlać do miski z mąką i wyrobic ciasto. Możemy w tym momencie dodać również przyprawy np. majeranek. Ciasto powinno odchodzic od dłoni. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30-35 min.
Nastepnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Na górę nakładamy różne składniki (szynkę, ser, oliwki, cebulę, pomidory itp).
Pieczemy w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut.