petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto spód do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciekawy przepis na ciasto-spód do pizzy. Zawsze wychodzi idealne, miękkie w środku i chrypiące u góry ciasto.

Ciasto spód do pizzy

Składniki:

Ciasto spód do pizzy

na ciasto

Sposób przygotowania:

Ciasto spód do pizzy
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, jajkiem i masłem. W kubku podgrzać mleko (ale nie do wrzątku). Pół szklanki wlać do miski z maką, a w reszcie rozpuścić świeże drożdże z łyżeczką cukru.

Mleko z drożdzami wlać do miski z mąką i wyrobic ciasto. Możemy w tym momencie dodać również przyprawy np. majeranek. Ciasto powinno odchodzic od dłoni. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30-35 min.

Nastepnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Na górę nakładamy różne składniki (szynkę, ser, oliwki, cebulę, pomidory itp).

Pieczemy w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut.