Sposób przygotowania:
Rogaliki ze szczawiem
Do dużej miski wsypujemy pół kilograma maki,dodajemy ubite jajka. Wyrobimy dodając drożdże rozpuszczone w szklance ciepłego mleka. Następnie dodajemy margarynę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Świeży szczaw gotujemy z odrobiną soli. Odcedzamy bardzo dokładnie. Gdy wystygnie kroimy na drobno, w salaterce mieszamy z pokrojonym w kostkę serem feta i mieszamy.
Ciasto wałkujemy na koło na grubość ok. 3 mm.
Dzielimy jak tort na trójkąty (ok. 8), na brzegu kładziemy farsz i zawijamy wzdłuż szpica. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Świeży szczaw gotujemy z odrobiną soli. Odcedzamy bardzo dokładnie. Gdy wystygnie kroimy na drobno, w salaterce mieszamy z pokrojonym w kostkę serem feta i mieszamy.
Ciasto wałkujemy na koło na grubość ok. 3 mm.
Dzielimy jak tort na trójkąty (ok. 8), na brzegu kładziemy farsz i zawijamy wzdłuż szpica. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15-20 min.
helgomirka