petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rogaliki ze szczawiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Super przepis na tradycyjne w mojej rodzinie rogaliki na słono, z szczawiem, serem feta. Godne polecenia

Rogaliki ze szczawiem

Składniki:

Rogaliki ze szczawiem

na ciasto

na farsz

Sposób przygotowania:

Rogaliki ze szczawiem
Do dużej miski wsypujemy pół kilograma maki,dodajemy ubite jajka. Wyrobimy dodając drożdże rozpuszczone w szklance ciepłego mleka. Następnie dodajemy margarynę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Świeży szczaw gotujemy z odrobiną soli. Odcedzamy bardzo dokładnie. Gdy wystygnie kroimy na drobno, w salaterce mieszamy z pokrojonym w kostkę serem feta i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na koło na grubość ok. 3 mm.

Dzielimy jak tort na trójkąty (ok. 8), na brzegu kładziemy farsz i zawijamy wzdłuż szpica. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15-20 min.