Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pyszne paluchy razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Paluchy razowe - zdrowa przekąska dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe do pochrupania.

Pyszne paluchy razowe

Składniki:

Pyszne paluchy razowe

 

Sposób przygotowania:

Pyszne paluchy razowe

Przygotowanie ciasta

Paluchy razowe.
Mąkę łączę z pozostałymi składnikami i zagniatam ciasto.

Mąkę razową przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i cukier. Zagniatam ciasto jak na makaron.

Formowanie wałeczków

Paluchy razowe.
Ciasto dzielę na porcję i formuję wałeczki.

Z zagniecionego ciasta formuję około 15cm wałeczki.

Pieczenie

Paluchy razowe.
Na wałeczkach robię nacięcia. Piekę 20 minut w 170 stopniach.

Wałeczki nacinam nożem. Następnie paluchy układam na blaszce. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.