madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowe kruche krówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Waniliowe krówki, które przypominają mi dzieciństwo - kiedyś robiła takie moja mama. Przygotowanie tej słodyczy to przy okazji dużo frajdy dla dzieciaków (nie wspominając o późniejszym zjadaniu)

Domowe kruche krówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kruche krówki

 

  • 150 ml mleka
  • 175 ml skondensowanego mleka
  • 50 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Domowe kruche krówki
Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju, najlepiej takim bez zapachu. Do rondelka wlewamy skondensowane mleko, zwykłe mleko, dodajemy cukier oraz masło.

Podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką aż masło i cukier rozpuszczą się. Gdy składniki się ładnie połączą doprowadzamy je do wrzenia i na zmniejszonym ogniu gotujemy aż uzyskamy konsystencję przypominająca miękką plastelinę.

Mieszamy co jakiś czas aby masa nie przywarła do dna. Kiedy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Pozostawiamy na około 10 minut . Mieszamy i wlewamy do formy. Równamy wierzch i po około 20 minutach ostrym nożem dzielimy na małe kwadraciki. Pozostawiamy aby całkowicie zastygły. Po tym czasie dzielimy na zaznaczone kawałki.
Domowe kruche krówki
Do rondelka wlewamy oba mleka oraz cukier i masło
Domowe kruche krówki
Podgrzewamy do momentu aż składniki się rozpuszczą
Domowe kruche krówki
Gdy masa będzie odpowiednio gęsta dodajemy ekstrakt waniliowy
Domowe kruche krówki
Wlewamy mase do formy i zaznaczamy kawalki