Sposób przygotowania:
Domowe kruche krówki
Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju, najlepiej takim bez zapachu. Do rondelka wlewamy skondensowane mleko, zwykłe mleko, dodajemy cukier oraz masło.
Podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką aż masło i cukier rozpuszczą się. Gdy składniki się ładnie połączą doprowadzamy je do wrzenia i na zmniejszonym ogniu gotujemy aż uzyskamy konsystencję przypominająca miękką plastelinę.
Mieszamy co jakiś czas aby masa nie przywarła do dna. Kiedy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Pozostawiamy na około 10 minut . Mieszamy i wlewamy do formy. Równamy wierzch i po około 20 minutach ostrym nożem dzielimy na małe kwadraciki. Pozostawiamy aby całkowicie zastygły. Po tym czasie dzielimy na zaznaczone kawałki.
Podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką aż masło i cukier rozpuszczą się. Gdy składniki się ładnie połączą doprowadzamy je do wrzenia i na zmniejszonym ogniu gotujemy aż uzyskamy konsystencję przypominająca miękką plastelinę.
Mieszamy co jakiś czas aby masa nie przywarła do dna. Kiedy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Pozostawiamy na około 10 minut . Mieszamy i wlewamy do formy. Równamy wierzch i po około 20 minutach ostrym nożem dzielimy na małe kwadraciki. Pozostawiamy aby całkowicie zastygły. Po tym czasie dzielimy na zaznaczone kawałki.
marietta