Sposób przygotowania:
Domowe lody krówkowe
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, wrzucić masę krówkową (można użyć gotowej w puszce lub ugotować puszkę z mlekiem skondensowanym) i mieszać rózgą aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.
Do wystudzonej masy wlać zimną kremówkę. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie przelać do dobrze zamrożonej (minimum to 2 doby w przypadku większości maszynek) maszyny do lodów.
Kręcić, aż masa będzie puszysta i gęsta. Lody można jeść od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – wtedy będzie można nakładać lody gałkownicą
Do wystudzonej masy wlać zimną kremówkę. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie przelać do dobrze zamrożonej (minimum to 2 doby w przypadku większości maszynek) maszyny do lodów.
Kręcić, aż masa będzie puszysta i gęsta. Lody można jeść od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – wtedy będzie można nakładać lody gałkownicą