Sposób przygotowania:
Domowe lody śmietankowe z bakaliami
Domowe lody zaczynam od oddzielenia żółtek od białek. Pamiętajmy o tym aby dokładnie myć jajka. Dotykamy w końcu ich skorupek a tam aż roi się od bakterii .. Tak więc po umyciu jajek i oddzieleniu żółtek od białek zaczynamy domową produkcję lodów: Białka przelewamy do jednej miseczki i ucieramy z połową cukru, czyli około 5 dag (można oczywiście dodać więcej cukru, jednak dla mnie lepsze jest polanie lodów słodkim syropem niż faszerowanie ich cukrem) oraz łyżeczką przegotowanej wody. Masa która powstanie powinna być biała. Żółtka z kolei ucieramy z pozostałym cukrem (czyli drugie 5 dag) na gładką masę. Jako ostatnią ubijamy śmietankę kremówkę. Następnie łączymy wszystko razem, dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekane bakalie. Całość ładujemy do plastikowego pojemnika i ustawiamy na płasko, stabilnie w zamrażarce. Po 12 godzinach lody są gotowe do podania. Polecam!