nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Lody krówkowe o smaku toffi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Są to najprostsze do przygotowania lody, które robi się w ekspresowym tempie. Nie potrzeba do nich ani wielu składników, ani dużo pracy, a powstają pyszne, wyjątkowe w smaku domowe lody.

Lody krówkowe o smaku toffi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody krówkowe o smaku toffi

 

  • 530g śmietany 18% tłuszczu
  • 2/3 puszki masy kajmakowej (krówkowej, 400g)

Sposób przygotowania:

Lody krówkowe o smaku toffi
Schłodzoną śmietanę przełożyć do misy miksera. Do śmietany dodać masę kajmakową (krówkową) z puszki. Zmiksować śmietanę z kajmakiem, masą z toffi na gładką, jednolitą masę za pomocą miksera nastawionego na niezbyt szybkie obroty. Połączone składniki przelać do plastikowego pojemnika - o pojemności około 1 litra. Rzadką masę wstawić w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika na kilka godzin, by stężała, odpowiednio się zmroziła. Podczas mrożenia lodów można je wyjąć i dopóki nie są jeszcze zbytnio zmrożone zmiksować je blenderem, wtedy w lodach nie będą powstawały kryształki i lody będą miały lepszą konsystencję. Ja miksowałam lody blenderem tylko raz podczas ich mrożenia, a i tak miały przyjemną, właściwą konsystencję, ładnie się mrożą. Jeść lody jak będą odpowiednio, solidnie zmrożone.
Lody krówkowe o smaku toffi
Schłodzona śmietana z dodatkiem masy krówkowej,kajmakowej.
Lody krówkowe o smaku toffi
Śmietana i masa kajmakowa po zmiksowaniu mikserem na jednolitą masę.
Lody krówkowe o smaku toffi
Gotowa masa na lody przelana do plastikowego pojemnika przed mrożeniem.

Tagi:

lody