Sposób przygotowania:
Domowe lody truskawkoweprzygotowanie
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem.
Osobno ucieramy żółtka i nie przerywając mieszania wlewamy do nich stopniowo po łyżce gorącej śmietanki. W sumie u mnie to około 8-9 łyżek.
Tak rozrobione żółtka wlewamy do śmietanki i cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż nam zgęstnieje.
Masę mocno studzimy, a najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej.
mrożenie
Truskawki miksujemy, dodajemy do masy śmietanowej razem z kefirem.
Dalej postępujemy tak jak możemy, czyli albo według instrukcji kręcenia lodów w maszynce, lub przelewamy do pojemniczka i mrozimy, ale pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas, żeby nie zrobiły nam się kryształki lodu.
SylaUla
reanja
Polecam, są przepyszne i zawsze jest ich za mało :)