reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe lody truskawkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To są chyba najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam, przynajmniej tak orzekł mój mąż, ale on jest strasznie wybredny :D

Domowe lody truskawkowe

Składniki:

Domowe lody truskawkowe

 

 

  • 2/3 szklanki kefiru

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 4 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody truskawkowe

przygotowanie

Domowe lody truskawkowe
Masę studzimy, ja przygotowuję ją dzień wcześniej

Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem.

Osobno ucieramy żółtka i nie przerywając mieszania wlewamy do nich stopniowo po łyżce gorącej śmietanki. W sumie u mnie to około 8-9 łyżek.

Tak rozrobione żółtka wlewamy do śmietanki i cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż nam zgęstnieje.

Masę mocno studzimy, a najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej.

mrożenie

Domowe lody truskawkowe
zmiksowane truskawki można przetrzeć przez sitko

Truskawki miksujemy, dodajemy do masy śmietanowej razem z kefirem.

Dalej postępujemy tak jak możemy, czyli albo według instrukcji kręcenia lodów w maszynce, lub przelewamy do pojemniczka i mrozimy, ale pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas, żeby nie zrobiły nam się kryształki lodu.


Tagi:

lody deser