Sposób przygotowania:
Podwójnie truskawkowy tort
Białka należy oddzielić od żółtek, potem białka ubić. Gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i gdy składniki się połączą dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut, następnie wystudzić go i dopiero wyjąć z formy. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek. Zimną śmietanę ubić razem z mascarpone, dodając do smaku cukier. Następnie część masy wyłożyć na placek, ułożyć połówki truskawek i zakryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem. Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a potem udekorować tort truskawkami i listkami mięty. Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.