zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Podwójnie truskawkowy tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 33

Świeże truskawki, biszkopt, konfitura truskawkowa i bita śmietana z mascarpone to super połączenie. W efekcie mamy bardzo smaczny tort sezonowy.

Podwójnie truskawkowy tort

Składniki:

Podwójnie truskawkowy tort

 

 

  • Dodatkowo :
  • 350 g truskawek
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • listki mięty
  • 1 słoiczek konfitury z truskawek ( 320 g )

Sposób przygotowania:

Podwójnie truskawkowy tort
Białka należy oddzielić od żółtek, potem białka ubić. Gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i gdy składniki się połączą dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut, następnie wystudzić go i dopiero wyjąć z formy. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek. Zimną śmietanę ubić razem z mascarpone, dodając do smaku cukier. Następnie część masy wyłożyć na placek, ułożyć połówki truskawek i zakryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem. Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a potem udekorować tort truskawkami i listkami mięty. Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.