SUPERPRZEPIS

Różany sernik z rabarbarem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 34
Różany sernik z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Sernik to ciasto, które tak jak kruche, czy ucierane doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Połączenie go z rabarbarem oraz różaną konfiturą daje pyszne zestawienie smaków.

Składniki:

Różany sernik z rabarbarem

CIASTO KAKAOWE

  • 0,5 kg mąki,
  • 250 gram margaryny mlecznej
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody

DODATKOWO

SER

  • 1,20 kg sera 3 x mielonego,
  • ¾ kostki masła,
  • 23 dag cukru pudru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki kaszy manna,
  • 6 dużych jajek,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Olejek cytrynowy,
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Różany sernik z rabarbarem

ETAP 1

Różany sernik z rabarbarem
Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części

CIASTO KAKAOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Przygotowane składniki zagniatamy do powstania jednolitego, kakaowego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części.

ETAP 2

Różany sernik z rabarbarem
konfiturę różaną wykładamy na ciasto kakaowe

Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Na przygotowane ciasto wykładamy równą warstwę konfitury różanej.

ETAP 3

Różany sernik z rabarbarem
Pokrojony rabarbar oprószamy mąką ziemniaczaną

Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki około 1-1,5 cm i oprószamy w mące ziemniaczanej.

ETAP 4

Różany sernik z rabarbarem
Po wyłożeniu sera wbijamy w niego przygotowany wcześniej rabarbar

SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.

Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek cytrynowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec masę serową łączymy z ubitymi białkami.

Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą.
Na serze układamy pokrojony rabarbar.

ETAP 5

Różany sernik z rabarbarem
Drugą część ciasta ścieramy na wierzch sernika

Na wierzch sernika ścieramy drugą część ciasta kakaowego (na tarce o grubych oczkach.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C


Tagi:

sernik