jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tartaletki różano - rabarbarowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Róża, a dokładnie konfitura z niej wykonana to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast i deserów. Jej aromat, zapach i smak jest niezastąpiony.

Tartaletki różano - rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki różano - rabarbarowe

CIASTO:

  • 500 gram mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

NADZIENIE:

  • 1 słoiczek konfitury różanej (u mnie domowej roboty),
  • Około 5 łodyg rabarbaru,
  • Około 2 łyżki budyniu waniliowego

DODATKOWO:

  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Tartaletki różano - rabarbarowe

ETAP 1

Tartaletki różano - rabarbarowe
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

NADZIENIE:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 0,5-1 cm. Pokrojony oprószamy budyniem.

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.

ETAP 2

Tartaletki różano - rabarbarowe
Przygotowane ciasto kruche dzielimy na dwie części

Energicznie zagniatamy ciasto kruche. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
Foremki smarujemy tłuszczem.

ETAP 3

Tartaletki różano - rabarbarowe
konfiturę wykładamy na dnie tartaletek

Większą część przygotowanego ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremką wycinamy z niego koła. Wyciętymi kołami wykładamy wnętrze foremek.

Na środek każdej tartaletki wykładamy po około 1-2 łyżeczki konfitury.

ETAP 4

Tartaletki różano - rabarbarowe
oprószonybudyniem rabarbar wykładamy na różę

Konfiturę równo rozprowadzamy, po czym wykładamy na nią dość dużą ilość przygotowanego rabarbaru (tak by powstała „rabarbarowa górka „).

ETAP 5

Tartaletki różano - rabarbarowe
Całość przykrywamy startym na grubych oczkach ciastem

Mniejszą wydzieloną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na rabarbar.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia.

Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy.


Tagi:

ciastka owoce