Sposób przygotowania:
Tartaletki różano - rabarbaroweETAP 1
NADZIENIE:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 0,5-1 cm. Pokrojony oprószamy budyniem.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
ETAP 2
Energicznie zagniatamy ciasto kruche. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
Foremki smarujemy tłuszczem.
ETAP 3
Większą część przygotowanego ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremką wycinamy z niego koła. Wyciętymi kołami wykładamy wnętrze foremek.
Na środek każdej tartaletki wykładamy po około 1-2 łyżeczki konfitury.
ETAP 4
Konfiturę równo rozprowadzamy, po czym wykładamy na nią dość dużą ilość przygotowanego rabarbaru (tak by powstała „rabarbarowa górka „).
ETAP 5
Mniejszą wydzieloną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na rabarbar.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
SylaUla