Sposób przygotowania:
Domowe lody waniliowe
Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru, przegotowaną wodą, cukrem z prawdziwą wanilia i esencją waniliową.
Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.
W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru.
Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania).
Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Podajemy z listkami mięty i bezami.
Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.
W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru.
Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania).
Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Podajemy z listkami mięty i bezami.