Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Deser z kruszonką, śmietanką i musem z porzeczek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na krzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, idealnie nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam.

Deser z kruszonką,  śmietanką i musem z porzeczek

Składniki:

Deser z kruszonką, śmietanką i musem z porzeczek

Kruszonka:

Bita śmietana:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • kakao według uznania

Mus:

  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Deser z kruszonką, śmietanką i musem z porzeczek
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.

2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.

3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.

4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.

6. Życzę smacznego.

Tagi:

deser owoce